marți, 19 mai 2015

CLASELE DE ANIMALE

Clasele de animale
     Pe planeta noastra trăiesc incredibil de multe animale diverse. Toate aceste animale pot fi împărțite in grupe. Cele mai importante șase grupe sunt:

Amfibienii

      La fel ca și reptilele, amfibienii fac parte din clasa vertebratelor poichiloterme. Pe planeta noastră există în jur de 5.000 de specii. Cei mai mulți dintre amfibieni trăiesc în apropierea apelor și își petrec o parte din viață în apă și o parte pe uscat. Amfibienii își depun ouale, din care ies larve, numite mormoloci. Aceștia se împart în 3 grupe: anure, urodel, apode.

 Pestii

     Peștii sunt vertebrate poichiloterme, care trăiesc aproape în exclusivitate în apă. Pe planeta noastră trăiesc aproape 24.500 de specii de pești. Aceștia se împart in trei mari grupe:
- Agnatha( fară maxilare sau fălci)
- Chondrichathyes( pești cartilaginoși)
-  Osteichthyes( pești osoși)
      Semnele distinctive ale aproape tuturor speciilor de pesti sunt respirația prin branhii, corpul acoperit cu solzi și înotătoarele. Peștii trăiesc în apă dulce sau în mare, doar puține specii migrează între cele două medii de viață.

 Reptilele 

Reptilele sunt animale verterbrate, care depun oua si au o piele groasă, solzoasă. Reptilele fac parte din clasa vertebratelor poichiloterme și nu au o temperatură constantă a corpului. Cele mai multe dintre cele aproximativ 7.900 de specii de reptile existente pe Terra își depun ouăle pe uscat. Puii care vin pe lume sunt deja complet dezvoltați.

Mamiferele

      Sunt animale vertrebrate.  Un semn distinctiv al tuturor mamiferelor este faptul ca își hrănesc puii cu lapte. Pe toată planeta exista aprox. 4.475 specii de mamifere. Aproape toate au corpul acoperit cu blana. Mamiferele sunt capabile sa își mențină temperatura corpului la o valoare constanta. Cele mai multe dintre mamifere trăiesc pe uscat, însă exista si specii care trăiesc în apă sau în aer.

Nevertebrate

Așa cum spune denumirea, animalele nevertebrate nu au coloana vertebrală. 97% dintre animale fac parte din aceasta grupa. În timp ce vertebratele cuprind o singura încrengătură, nevertebratele se împart în peste 30 de încrengături. Cea mai mare si mai cunoscuta sub-grupa, cu aprox. un milion de specii recunoscute științific, sunt insectele.

Păsările

La fel ca mamiferele, păsările sunt vertrebrate cu sânge cald. Ele se înmulțesc însă prin ouă. Toate cele 9.000 de specii care trăiesc în prezent au cioc si aripi. Însă, nu toate păsările pot sa zboare. Corpul păsărilor este acoperit cu pene, iar picioarele cu piele. La păsări, maxilarul si mandibula sunt mobile, în timp ce la celelalte vertrebrate doar mandibula se mișcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu