marți, 19 mai 2015

CLASELE DE ANIMALE

Clasele de animale
     Pe planeta noastra trăiesc incredibil de multe animale diverse. Toate aceste animale pot fi împărțite in grupe. Cele mai importante șase grupe sunt:

Amfibienii

      La fel ca și reptilele, amfibienii fac parte din clasa vertebratelor poichiloterme. Pe planeta noastră există în jur de 5.000 de specii. Cei mai mulți dintre amfibieni trăiesc în apropierea apelor și își petrec o parte din viață în apă și o parte pe uscat. Amfibienii își depun ouale, din care ies larve, numite mormoloci. Aceștia se împart în 3 grupe: anure, urodel, apode.

 Pestii

     Peștii sunt vertebrate poichiloterme, care trăiesc aproape în exclusivitate în apă. Pe planeta noastră trăiesc aproape 24.500 de specii de pești. Aceștia se împart in trei mari grupe:
- Agnatha( fară maxilare sau fălci)
- Chondrichathyes( pești cartilaginoși)
-  Osteichthyes( pești osoși)
      Semnele distinctive ale aproape tuturor speciilor de pesti sunt respirația prin branhii, corpul acoperit cu solzi și înotătoarele. Peștii trăiesc în apă dulce sau în mare, doar puține specii migrează între cele două medii de viață.

 Reptilele 

Reptilele sunt animale verterbrate, care depun oua si au o piele groasă, solzoasă. Reptilele fac parte din clasa vertebratelor poichiloterme și nu au o temperatură constantă a corpului. Cele mai multe dintre cele aproximativ 7.900 de specii de reptile existente pe Terra își depun ouăle pe uscat. Puii care vin pe lume sunt deja complet dezvoltați.

Mamiferele

      Sunt animale vertrebrate.  Un semn distinctiv al tuturor mamiferelor este faptul ca își hrănesc puii cu lapte. Pe toată planeta exista aprox. 4.475 specii de mamifere. Aproape toate au corpul acoperit cu blana. Mamiferele sunt capabile sa își mențină temperatura corpului la o valoare constanta. Cele mai multe dintre mamifere trăiesc pe uscat, însă exista si specii care trăiesc în apă sau în aer.

Nevertebrate

Așa cum spune denumirea, animalele nevertebrate nu au coloana vertebrală. 97% dintre animale fac parte din aceasta grupa. În timp ce vertebratele cuprind o singura încrengătură, nevertebratele se împart în peste 30 de încrengături. Cea mai mare si mai cunoscuta sub-grupa, cu aprox. un milion de specii recunoscute științific, sunt insectele.

Păsările

La fel ca mamiferele, păsările sunt vertrebrate cu sânge cald. Ele se înmulțesc însă prin ouă. Toate cele 9.000 de specii care trăiesc în prezent au cioc si aripi. Însă, nu toate păsările pot sa zboare. Corpul păsărilor este acoperit cu pene, iar picioarele cu piele. La păsări, maxilarul si mandibula sunt mobile, în timp ce la celelalte vertrebrate doar mandibula se mișcă.

luni, 18 mai 2015

8 pe care nu știai despre plante

Știați ca...

• Cel mai batran arbore din lume are aproximativ 5000 de ani. Baobabul creste in Africa rasariteana.  
• Frunzele cele mai mari sunt ale palmierului rafie. Frunzele arborelui pot ajunge la aproximativ 22m lungime si 12 m latime si pot adaposti pana la 10 oameni.   

•Cea mai inalta specie de copaci din lume este eucaliptul. Acesta mai este cunoscut si sub numele de copacul fara umbra sau copacul care transpira foarte mult. Poate atinge aproximativ 150 m si, dupa bambus, creste cel mai rapid. 

•  Planta care creste cel mai repede este bambusul. Intr-o ora tulpina unui bambus poate creste cu 2-3 cm, iar in 5 saptamani poate ajunge la o inaltime de aproximativ 20 cm. 

 • Tulpina nufarului de balta poate atinge pana la 5 m inaltime. Floarea acestuia se ofileste in momentul in care este rupta, chiar daca,ulterior, este asezata in apa. 

•Mimosa Pudica , denumita si planta rusinoasa isi inchide frunzele atunci cand este atinsa cu degetul.   Daca pui un trandafir alb intr-o glastra cu apa colorata, petalele trandafirului se vor colora si ele, in aceeasi culoare. 

 • Planta cu cea mai mare floare este Rafflesia Arnoldi. Aceasta creste in insulele Filipine. Floarea ei are circumferinta de 3 m si poate atinge greutatea de 10 kg. Bobocul acestei flori este de aproape trei ori mai mare decat o capatana de varza. 

 • Amorphophallus Titanum este cea mai inalta floare din lume. Ea are 2,5 m inaltime si 1 m in diametru. Poate cantari peste 75 kg.   Mirosul florii de cactus american se poate simti si de la o distanta de 1 km, fiind cea mai parfumata floare cunoscuta 

marți, 6 ianuarie 2015

PESTELE BALON

             Pestele balon
   Dragi amatori de peste, fiți foarte atenți! Chiar daca de obicei va place sa mâncați orice vine din mare, pestele balon nu ar trebui sa se afle in meniul vostru, caci aceste este considerat cel mai toxic peste comestibil din lume. Cel mai cunoscut reprezentant al acestei specii este Fugu. Este suficienta o cantitate foarte mica de neurotoxina care se afla mai ales in pielea, ficatul si icrele peștelui pentru a paraliza un om in interval de 20 de minute si apoi pentru a-l ucide. Incredibil, dar adevărat: desi pestele este atât de otrăvitor, in Japonia el este o delicatesă. El trebuie pregătit doar de bucătari specializați. Pentru ca doar ei știu cum sa recupereze carnea neotrăvitoare, fara a atinge cu cuțitul organele periculoase. Doar in acest fel, Fugu nu mai este mortal.


 

PAPAGALUL

      Faptul că in prezent oamenii ajung sa trăiască pana la 100 de ani nu mai este o noutate. Însă în cazul păsărilor exista un ordin care ajunge la aceasta vârstă venerabilă-papagalii.
      În acest fel, papagalii sunt păsările cu cea mai mare speranță de viață si supraviețuiesc celor mai mulți oameni, de cele mai multe ori chiar și proprietarilor lor. Alaturi de păsările din familia Corvidae si de ciocanitoare, papagalii sunt cele mai inteligente păsări. De aceea, sunt capabili sa pronunțe cuvinte si, uneori, propoziții întregi.
       Cel mai cunoscut papagal este Ara.

             ARA:


luni, 5 ianuarie 2015